Me, een paar jaar geleden. Ik ben niets veranderd. ­čÖé

Over mij valt niet zoveel te vertellen. Geboren en getogen in Nijmegen en voor het werk verhuisd naar Leiden waar ik al vele jaren woon.
Het was op het werk eind jaren tachtig dat de computer zijn intrede deed. De secretaresse was de eerste die een computer kreeg. Het was een PC met windows 3.1 en het MS Office pakket. Niet veel later kreeg de afdeling een zelfde soort PC met dezelfde programmatuur. Naast het office pakket kwamen er ook andere programma’s op. Dit werd gedaan via 3,5 inch diskettes.
Ik vond het interessant om uit te zoeken hoe de verschillende programma’s werkten. De mensen kwamen naar mij toe voor tabellen, grafieken en om plaatjes te maken met modellen en heb ik op verzoek een paar programma’s geschreven. Ook internet deed zijn intrede en werden de computers aangesloten op het netwerk. Ook thuis deed de PC zijn intrede. Internetten ging via de vaste telefoonverbinding met behulp van een inbel nummer naar de provider tegen de gebruikelijke telefoonkosten en dat heb ik geweten daar de telefoonrekening van mijn eerste internet verbinding een flink gepeperde rekening was maar mijn interesse voor internet en internetpagina’s was geboren en mijn eerste pagina heb ik gemaakt met MS Frontpage stond vol reclame van bedrijven die met mijn werk te maken hadden. Via mond op mond reclame mocht ik een website maken voor iemand anders. Het was voor een stel met honden (Beagles) die af en toe een nestje hadden en ook met de honden naar shows gingen. Door omstandigheden werd het later (2009) een website over whippets en tot op heden ten dagen onderhoud ik deze website met het programma Web Expression de opvolger van MS Frontpage en is de website uitgegroeid tot een soort archief met vele HTML bestanden, foto’s en video’s.

 

 

Aja, de ontwikkelingen gaan voort.

Afbeelding van een CRT-Monitor.

Lenovo, 27 inch monitor. Nu te koop (nov. 2021).

 

 

 

 

 

 

 

 

De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Het plaatje rechts zegt meer dan 1000 woorden. Gelukkig valt het met mijn buikje wel mee maar dat de elektronica veel kleiner kon worden heeft een ware revolutie teweeg gebracht. Ook werd het een stuk goedkoper waardoor op het werk maar ook in het huishouden nu veel apparaten zijn die een verbinding kunnen maken met het internet. Vroeger had je monitoren met een glazen CRT die niet alleen zwaar waren maar ook nog eens veel ruimte innamen. Link naar een pagina van wikipedia betreffende monitoren / beeldschermen en hier een link naar een artikel betreffende de werking van een CRT- en LCD scherm: Link. Nu met de platte schermen valt dat in het niet. Belangrijk voor de website bouwer is het scherm die in veel verschillende afmetingen op de markt zijn. Van grote TV schermen tot kleine schermen van een mobiele telefoon. De website moet op al die schermen er goed uitzien. Eerst onderving men dit door verschillende websites te maken voor verschillende scherm formaten, een scriptje zorgde ervoor dat de juiste website werd geladen. Dit was echter niet goed te doen en de programmeurs en de techniek stonden gelukkig niet stil en bedachten codes om een website “zichzelf” te laten aanpassen aan het scherm. De browsers ondersteunen dit en de responsive website werd geboren. 1 website voor alle formaat schermen. Dit werkte een stuk beter. Ook zijn er in die tussentijd veel systemen gekomen om een website te maken. Verschillende programmeer talen werden ontwikkeld zoals HTML, PHP en javascript die goed met elkaar kunnen communiceren en die nog steeds verder worden ondersteund en ontwikkeld. Ook b.v. het systeem WordPress (ook Joomla) werd(en) ontwikkeld. In eerste instantie bedoeld voor een blog met 1 voorpagina maar inmiddels met de juiste plugins uit gegroeid tot een zeer waardige site builder. Miljoenen websites zijn met het WordPress systeem als core gemaakt. Veel hostingsbedrijven waar de website ondergebracht kan worden zodat het 24 uur per dag online kan zijn hebben een onsite builder waar je voor een vast bedrag per maand gebruik van kan maken. Programmeren is niet nodig. Ook zijn er andere (standalone) programma’s verschenen waarmee men een responsive website kan maken zonder dat er programmeer kennis nodig is…echter, mijn ervaring is dat het wel handig is als men over een redelijk kennis beschikt van de verschillende programmeer talen.

Stukje code van een pagina in deze website:
link rel=’stylesheet’ id=’wpos-slick-style-css’ href=’https://fvbussel.nl/wordpress/wp-content/plugins/blog-designer-for-post-and-widget/assets/css/slick.css?ver=2.2.2′ type=’text/css’ media=’all’ />
<link rel=’stylesheet’ id=’bdpw-public-css-css’ href=’https://fvbussel.nl/wordpress/wp-content/plugins/blog-designer-for-post-and-widget/assets/css/bdpw-public.css?ver=2.2.2′ type=’text/css’ media=’all’ />
<link rel=’stylesheet’ id=’contact-form-7-css’ href=’https://fvbussel.nl/wordpress/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/css/styles.css?ver=5.5.2′ type=’text/css’ media=’all’ />

Ik heb 23 websites gemaakt. Over 1 website wordt nog gepraat want dan zouden het er 24 zijn. Het is een WordPress website waar ik dan het beheer over krijg. Niet alle 23 zijn online. 2 zijn online maar in het beheer van andere, 11 zijn online en onderhoud ik zelf en van een deel verzorg ik ook de hosting en de registratie van de domeinnaam. Dit vind bij een derde commerciele partij plaats. Ik denk dat ik zo’n 2x per jaar het internet af ga naar goedkopere webhosting/registratie.
1 website, hierboven al genoemd daarvoor gebruik ik MS Web Expression. Het is een grote website (sinds 2009) en ik denk erover deze om te zetten naar een responsive website maar dat kan weleens een hele klus worden. Ook omdat het bezoekers aantal, circa 1000 unieke bezoekers per maand (AWStats) redelijk constant blijft en ook de reactie van de mensen via de site goed is heb ik dit nog niet gedaan. 2 websites, zoals deze hebben WordPress als core. Een thema en plugins maken het tot de websites zoals die nu zijn. 8 websites heb ik gemaakt met Artisteer. Dit standalone programma is niet alleen geschikt om complete responsive websites te maken maar ook geschikt voor templates voor b.v. WordPress en Joomla. Zie de pagina websites voor een screen dump van de home pagina van die websites. De tekst bevat een link naar de website. Daarnaast maak ik gebruik van andere programma’s zoals jAlbum (licentie) voor de fotoalbums en b.v. Photoshop voor wat kleine bewerkingen van een foto of b.v. voor de titel van een pagina. Irfanview gebruik ik om de foto’s te bekijken maar ook , al dan niet via een batch funktie te verkleinen naar max. 1000 pixels, dit om het inladen van een foto te versnellen. Filezilla gebruik ik om de bestanden naar de server van het hostingsbedrijf te uploaden. Hieronder een screendump van mijn monitor zoals ik bezig ben met het bewerken van deze pagina. Deze 14 inch monitor (16:9) heb ik nog niet zolang.

Screendump van het bewerken van deze pagina in WordPress.